Klenby v chodidle

Klenba – v priečnom reze oblúk.

V chodidle sa anatomicky nachádzajú tri klenby.

Vonkajšia klenba – rameno AC – po kontakte päty so zemou našľapujeme na ňu, ako na prvú, pri ochabnutom svalstve alebo voľnejších väzoch v chodidle je staticky prvá, ktorá povolí a umožní, aby sa klinovité kosti v chodidle rozostúpili a destabilizovali vnútornú klenbu.

Vnútorná klenba – rameno AB – pozdĺžna klenba – prenáša a tlmí najväčší tlak na chodidlo.

Priečna klenba – rameno BC – umožňuje tlmiť tlak pri dopade na špičky a pri chôdzi z kopca.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je 20200716_150643-1024x739.jpg

Klenba v chodidle má užasnú schopnosť, dokáže tlmiť nárazy a zároveň pôsobí ako páka, ktorá nás posúva vpred.

Až 30% energie z došliapnutia pri správne funkčných klenbách sa využije spätne na odraz. Rekuperácia energie. Ako luk. Napnem a vystrelím.

Klenba sa u detí zdravo vyvíja, vytvára od prvého zaťaženia, keď sa dieťa začne zapierať prstami o podložku a pokračuje postavením sa a krokmi. Všetko za primeraných záťažových podmienok, posilňovaním svalov chodidla a predkolenia.

Dieťa sa nerodí s plochými nohami. Dieťa sa narodí s nevyvinutou klenbou. Plochá noha je už diagnóza funkčnej poruchy. Chodidlo má zospodu tukové vankúšiky, ktoré sa až počas zaťažovania začnú „premieňať“ na svalové vlákna.

Mechanická záťaž musí byť dávkovaná postupne.

Ak chýba primeraná zátaž, neposilňujú sa dostatočne stabilizátory členka a klenba nenadobudne potrebnú pružnosť a ostane „padnutá“ – potom už to je tzv. plochá noha. U detí je od narodenia (novorodenci), fyziologické, anatomické postavenie v členku šikmejšie do vnútornej strany – pätová kosť je postavená valgózne, tento stav trvá do veku 2 až 3 rokov vývinu dieťaťa a dostatočným záťažovým pohybom po výškových rozdieloch (preliezačky) sa výrazne upravuje.

Oblasť na obrázku SUSTENTACULUM TALI je kritické miesto približne do veku 6 rokov dieťaťa. Je to oblasť, ktorá má chrupavčitú štruktúru a pokiaľ sa zmení na pevnú kosť je potrebné dieťa obúvať do topánok, ktoré tento stav zohľadňujú a potrebne podoprú členok nad kritickú oblasť. Ak je obuv nadmieru mäkká a nízka, oblasť ST sa pod hmotnosťou tela zdeformuje nadol a stratí opornú funkciu.

Noha je významný orgán pocitu dotyku. Potrebuje cítiť podklad, chôdzu, odraz, nášľap, stoj. Striedanie povrchov je nutné.

Aj pohľadovo nízka klenba ešte neznamená, že je nefunkčná – diagnosticky plochá. Častý jav u domorodých kmeňov, ktoré chodia naboso. Na Papui Novej Guinei žije kmeň Korovaj – v domorodej reči to znamená “ ten, kto má silné nohy“ 🙂

Nezanedbateľný význam na preťaženie klenby má obezita. (tu) (tu)

Pohyb so záťažou sa nacvičuje na preliezačkách a všetkých výškových rozdieloch, kde je nutný adekvátny stupeň rizika (tu), ak toto vo vývoji dieťaťa chýba, oslabené svalstvo chodidla a predkolenia sa prejaví ako vpadnuté členky dovnútra – valgozita – statická plochá noha. Tento stav je nebolestivý a pretrváva. Bolieť začne až pri zvýšenej záťaži a prejaví sa v chodidlách, v lýtkach a postupne vyššie.

Pri valgozite sa musí zohľadniť stupeň hypermobility – vrodenej zvýšenej voľnosti (elasticite) väzov v oblasti kĺbov. Hypermobilita nie je choroba, je to vrodený funkčný stav. Chorobou sa stáva, ak sa podieľa na zhoršení stavu pohybového aparátu. (tu)

Neriešenie alebo zanedbanie zdravého vývoja nôh má často trvalé následky – skolióza, osteoporóza, poruchy zraku, obezita, predkus – nutná ortodoncia (strojček na zuby tu) a mnoho ďalších…

Vzhľadom k epidemiologickej situácii od marca 2020 máme nový fenomén. V školách sa prestalo cvičiť. Deťom sa natoľko obmedzil potrebný zdravý pohyb, že sa to výrazne začína prejavovať na ich zdravotnom stave.

Už 7 ročné deti začínajú mať nábeh na skoliózu z dištančného vzdelávania. Pre aktuálny stav, ako prevenciu proti zhoršovaniu sa zdravotného stavu , používam na korekciu postavenia pätových kostí a ekonomické rozloženie váhy tela na chodidlo u detí do obuvi 3/4 vložky (korektor valgozity) Children´s OTCTM Orthotics – Northwest Podiatric Laboratory, Since 1964 a prémiové vložky SUPERfeetR .

Výsledky sú veľmi uspokojivé a praxou otestované.

Zdravé držanie tela začína od nôh. Podpora v päte umožní dieťaťu rásť v rovnováhe.

Jednoduché používanie a možnosť prekladať z topánok do topánok bez obmedzenia prstov v prednej časti. Prsty sú voľné, majú priestor na pocitové vnemy.

Od veľkostného čísla 32 používam už plnohodnotné prémiové vložky.

Štúdia účinku vložiek SUPERfeet R u detí (tu) .

SUPERfeetR

Bez podpory a s podporou päty.

Doplnok pre WordPress Cookie od Real Cookie Bannera